wat kost een kunst gebit

wat kost een kunst gebit

In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van een kunstgebit. We bespreken de prijzen, vergoedingen en opties die beschikbaar zijn voor het verkrijgen van een nieuw kunstgebit. Als je overweegt om een kunstgebit aan te schaffen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten en mogelijkheden.

Een kunstgebit kan een goede oplossing zijn voor mensen die hun tanden of kiezen hebben verloren of die last hebben van ernstige gebitsproblemen. Het helpt om de functionaliteit van het gebit te herstellen en een mooie glimlach te creëren. Echter, het is essentieel om te weten wat de kosten zijn voordat je een beslissing neemt.

De kosten van een kunstgebit kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. In het volgende gedeelte zullen we meer gedetailleerde informatie geven over de gemiddelde prijzen en kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van een kunstgebit. We zullen ook bespreken of een kunstgebit wordt vergoed door de zorgverzekering en welke opties er beschikbaar zijn.

Lees verder om meer te weten te komen over de kosten van een kunstgebit, de vergoedingen en verschillende opties die je hebt. We houden je ook op de hoogte van de verwachte kunstgebit kosten in 2022 en delen handige tips om kosten te besparen. Blijf bij ons voor alle informatie die je nodig hebt over het verkrijgen van een nieuw kunstgebit.

Wat zijn de kosten van een kunstgebit?

De kosten van een kunstgebit kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Bij het verkrijgen van een kunstgebit is het belangrijk om rekening te houden met diverse kostenposten. Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over de gemiddelde prijzen en kosten die gepaard gaan met het krijgen van een kunstgebit.

Gemiddelde prijs van een kunstgebit

De prijs van een kunstgebit kan verschillen per tandartspraktijk en de specifieke situatie van de patiënt. Over het algemeen liggen de kosten voor een volledig kunstgebit tussen de €1500, en €3000,.

“De uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de gebruikte materialen, de complexiteit van de behandeling en eventuele bijkomende kosten voor voorbehandelingen of nabehandelingen.”

Kosten voor een gedeeltelijk kunstgebit

Indien je slechts enkele ontbrekende tanden of kiezen hebt, kan een gedeeltelijk kunstgebit een geschikte oplossing zijn. De kosten hiervoor liggen doorgaans tussen de €500, en €1500,-, afhankelijk van het aantal en het type elementen dat vervangen moet worden.

Kosten voor een klikgebit

Een klikgebit, ook wel bekend als een implantaatgedragen kunstgebit, biedt meer stabiliteit en functionaliteit. Dit type kunstgebit wordt door middel van implantaten in de kaak verankerd. Vanwege de extra implantaten zijn de kosten voor een klikgebit doorgaans hoger, variërend van €3000,- tot €5000,- of meer, afhankelijk van het aantal benodigde implantaten.

Andere kosten om rekening mee te houden

Naast de kosten voor het kunstgebit zelf, kunnen er ook andere kosten zijn waar je rekening mee moet houden, zoals eventuele voorbehandelingen, aanpassingen aan het kunstgebit en periodieke controlebezoeken bij de tandarts. Deze kosten kunnen per persoon verschillen en moeten worden besproken met de tandarts of tandprotheticus.

Door vooraf goed geïnformeerd te zijn over de kosten van een kunstgebit, kun je weloverwogen keuzes maken en eventueel budgetplannen opstellen. Het is altijd verstandig om een kostenraming te bespreken met je tandarts of tandprotheticus, zodat je een duidelijk beeld hebt van de te verwachten kosten voor jouw specifieke situatie.

Vergoeding voor een kunstgebit

Veel mensen vragen zich af of een kunstgebit wordt vergoed door hun zorgverzekering. Het goede nieuws is dat er mogelijkheden zijn voor vergoedingen. Het is belangrijk om te weten dat de vergoedingen kunnen variëren per zorgverzekeraar en polis. In deze sectie gaan we dieper in op de opties voor vergoedingen en geven we suggesties voor stappen die je kunt nemen om een vergoeding voor een kunstgebit te krijgen.

Vergoedingen zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor een kunstgebit, maar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding kunnen verschillen. Het is belangrijk om je polisvoorwaarden goed door te lezen om te begrijpen welke vergoedingen er mogelijk zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een vast percentage van de kosten, terwijl andere een vast bedrag per jaar vergoeden. Ook zijn er zorgverzekeraars die een combinatie van beide vergoedingsmethoden hanteren.

“Veel zorgverzekeraars vergoeden een kunstgebit, maar lees altijd je polisvoorwaarden goed door om te weten hoeveel je kunt verwachten te ontvangen.”

Stappen voor vergoeding kunstgebit

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van je zorgverzekering, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Controleer je polisvoorwaarden: Bekijk welke vergoedingen er in je polis staan vermeld en noteer de voorwaarden.
 2. Bezoek een tandarts of tandprotheticus: Maak een afspraak met een tandarts of tandprotheticus om je gebit te laten controleren en om advies te vragen over een kunstgebit.
 3. Ontvang een offerte: Vraag bij de tandarts of tandprotheticus een offerte aan voor het kunstgebit en eventuele andere behandelingen die nodig zijn.
 4. Dien een declaratie in: Nadat je het kunstgebit hebt laten plaatsen en de kosten daarvoor hebt betaald, dien je een declaratie in bij je zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en facturen meestuurt.
 5. Ontvang vergoeding: Als je aan alle voorwaarden voldoet, zal je zorgverzekeraar de vergoeding voor het kunstgebit aan je uitkeren.

Het is belangrijk om te weten dat je mogelijk een eigen bijdrage moet betalen voor een kunstgebit, zelfs als je recht hebt op een vergoeding vanuit je zorgverzekering. Deze eigen bijdrage kan verschillen per zorgverzekeraar.

Door de stappen te volgen en goed geïnformeerd te zijn over je polisvoorwaarden, kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor je kunstgebit. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over je vergoedingen en bekijk ook de website van de zorgverzekeraar voor eventuele aanvullende informatie.

Verschillende opties voor een kunstgebit

Wanneer het gaat om het verkrijgen van een kunstgebit, zijn er verschillende opties beschikbaar om uit te kiezen. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden die je hebt.

Een volledig kunstgebit

Een volledig kunstgebit is een optie voor mensen die al hun tanden hebben verloren. Dit type kunstgebit vervangt alle tanden in de boven- en onderkaak. Het wordt op maat gemaakt om perfect in de mond te passen en zorgt voor een natuurlijke uitstraling en functie.

Een gedeeltelijk kunstgebit

Als je maar enkele tanden mist, is een gedeeltelijk kunstgebit een goede optie. Dit type kunstgebit bevat alleen de ontbrekende tanden en wordt bevestigd aan de overgebleven natuurlijke tanden met behulp van klemmetjes of andere bevestigingsmethoden. Op deze manier kan het gedeeltelijke kunstgebit goed en comfortabel blijven zitten.

Een klikgebit

Een klikgebit is een innovatieve optie waarbij het kunstgebit wordt verankerd aan implantaten die in de kaak zijn geplaatst. Dit zorgt voor een stevige en stabiele pasvorm, waardoor het klikgebit niet verschuift tijdens het eten of praten. Het klikgebit biedt veel comfort en stabiliteit en kan een goede keuze zijn voor mensen die problemen hebben met een loszittend kunstgebit.

Met de verschillende opties voor een kunstgebit is er altijd een oplossing die past bij jouw specifieke situatie en behoeften. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een tandarts of tandprotheticus om de beste optie voor jou te bepalen.

Door de keuze tussen een volledig kunstgebit, een gedeeltelijk kunstgebit en een klikgebit, kun je een oplossing vinden die comfortabel, functioneel en esthetisch aantrekkelijk is. Het is goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om te genieten van een mooie glimlach en een goede mondgezondheid, zelfs als je tanden verloren zijn gegaan.

Prijzen van kunstgebitten in 2022

Aangezien de prijzen van kunstgebitten kunnen variëren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente prijzen. In 2022 kunnen de kosten van kunstgebitten afhangen van verschillende factoren, zoals het type kunstgebit en de materialen die worden gebruikt.

De gemiddelde kosten voor een volledig kunstgebit liggen tussen de kunstgebit prijzen van €500 en €2.500. Deze prijzen kunnen hoger zijn als er extra behandelingen of aanpassingen nodig zijn.

Voor een gedeeltelijk kunstgebit liggen de kosten gemiddeld tussen de €300 en €1.500, afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden en het type bevestiging dat wordt gebruikt.

Een andere optie is het klikgebit, ook wel bekend als een implantaatgedragen kunstgebit. Deze kosten gemiddeld tussen de €4.000 en €8.000, aangezien implantaten in de kaak moeten worden geplaatst voordat het klikgebit kan worden bevestigd.

Voor een nauwkeurige schatting van de kosten van een kunstgebit in 2022 wordt het aanbevolen om een consultatie met een tandarts of tandprotheticus te plannen. Zij kunnen de specifieke situatie beoordelen en een gepersonaliseerde kostenraming geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat kunstgebitten over het algemeen niet volledig worden vergoed door de basiszorgverzekering. Er zijn echter mogelijkheden voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoedingen die zij bieden.

kunstgebit kosten 2022

Tips voor het besparen op kunstgebit kosten

 • Vraag meerdere offertes aan bij verschillende tandartsen of tandprothetici om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Informeer bij je zorgverzekeraar welke vergoedingen mogelijk zijn en welke tandartsen of tandprothetici gecontracteerd zijn.
 • Overweeg om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten die de kosten van een kunstgebit (gedeeltelijk) vergoedt.
 • Vraag naar de mogelijkheid van gespreide betalingen of een betalingsregeling om de kosten over een langere periode te spreiden.
 • Zorg goed voor je kunstgebit om slijtage te voorkomen en zo de levensduur ervan te verlengen.

Met deze tips kun je mogelijk kosten besparen en ervoor zorgen dat een kunstgebit betaalbaar blijft. Neem altijd de tijd om de verschillende opties te vergelijken en raadpleeg professionals voor advies op maat.

Overige kosten en factoren

Naast de directe kosten van een kunstgebit zijn er ook andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In dit onderdeel zullen we deze aspecten nader bekijken.

Na het verkrijgen van een kunstgebit kunnen er nog enkele nabehandelingen en aanpassingen nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het bijslijpen van het kunstgebit zijn om een betere pasvorm te garanderen. Deze extra kosten kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de levensduur van een kunstgebit. Gemiddeld gaat een kunstgebit ongeveer vijf tot tien jaar mee voordat het aan vervanging toe is. Het is mogelijk dat na verloop van tijd aanpassingen nodig zijn of dat het kunstgebit moet worden vervangen vanwege normale slijtage.

“Het is belangrijk om bij de kosten van een kunstgebit niet alleen naar de initiële aanschafprijs te kijken, maar ook naar de mogelijke bijkomende kosten gedurende de levensduur ervan.”

Onderhoudskosten

Daarnaast zijn er ook onderhoudskosten verbonden aan het bezitten van een kunstgebit. Regelmatig reinigen en onderhouden van het kunstgebit is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en een goede mondgezondheid te behouden. Dit omvat het gebruik van speciale reinigingsmiddelen, borstels en mondspoelingen.

Verder kunnen er kosten zijn voor het periodieke bezoek aan de tandarts of tandprotheticus om het kunstgebit te laten controleren en eventuele problemen te verhelpen. Deze afspraken helpen ervoor te zorgen dat het kunstgebit goed blijft passen en comfortabel is om te dragen.

Verzekering en vergoedingen

Afhankelijk van je zorgverzekering en polisvoorwaarden, kunnen bepaalde kosten voor een kunstgebit worden vergoed door de verzekering. Het is belangrijk om de details van jouw verzekeringsplan te raadplegen om te achterhalen wat wel en niet wordt gedekt.

Sommige verzekeringen bieden bijvoorbeeld een vergoeding voor een volledig kunstgebit, terwijl andere alleen een gedeeltelijke vergoeding bieden. Er kunnen ook eisen zijn, zoals het bezoeken van een gecontracteerde tandarts of tandprotheticus. Het is altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met je verzekering om duidelijkheid te krijgen over de vergoedingen en eventuele benodigde documenten of verwijzingen.

Tips om kosten te besparen

Als je kosten wilt besparen bij het verkrijgen van een kunstgebit, zijn er enkele handige tips en suggesties die je kunt volgen. Hier zijn enkele praktische manieren om de kunstgebit prijzen te verlagen en mogelijk in aanmerking te komen voor vergoedingen:

 1. Vergelijk prijzen: Verschillende tandartspraktijken en tandtechnische laboratoria hanteren mogelijk verschillende tarieven voor kunstgebitten. Het kan lonen om prijzen te vergelijken en offertes op te vragen bij meerdere aanbieders. Zo krijg je een beter beeld van de kunstgebit kosten en kun je de beste optie kiezen.
 2. Vraag naar mogelijkheden voor een deelvergoeding: Soms bieden zorgverzekeraars een deelvergoeding voor een kunstgebit. Informeer hierover bij je zorgverzekering en bekijk welke mogelijkheden er zijn om een deel van de kosten vergoed te krijgen. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kunstgebit prijzen.
 3. Onderzoek je vergoedingsmogelijkheden: Naast de zorgverzekering zijn er mogelijk ook andere vergoedingsmogelijkheden, zoals een aanvullende tandartsverzekering of een speciale regeling voor tandheelkundige zorg. Neem contact op met je zorgverzekeraar en informeer naar de mogelijkheden.
 4. Onderhoud je kunstgebit goed: Door je kunstgebit goed te onderhouden, verleng je de levensduur ervan en voorkom je eventuele reparaties of vervangingen in de toekomst. Volg de instructies van je tandarts op en zorg ervoor dat je regelmatig controleafspraken maakt.

Het is belangrijk om op te merken dat de prijs van een kunstgebit kan variëren op basis van individuele behoeften en wensen. De uiteindelijke kunstgebit kosten zijn afhankelijk van factoren zoals het type kunstgebit, eventuele nabehandelingen en de materiaalkeuze. Neem de tijd om je opties te onderzoeken en raadpleeg een tandarts voor een persoonlijk advies.

“Door prijzen te vergelijken en vergoedingsmogelijkheden te onderzoeken, kun je mogelijk geld besparen bij het verkrijgen van een kunstgebit.”

kunstgebit prijzen

Conclusie

De kosten van een kunstgebit kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type kunstgebit, de materialen die worden gebruikt en eventuele extra behandelingen die nodig zijn. Gemiddeld liggen de prijzen voor een kunstgebit tussen de €800 en €2500.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de vergoedingen die mogelijk beschikbaar zijn. Sommige zorgverzekeraars bieden gedeeltelijke vergoedingen voor een kunstgebit, terwijl anderen mogelijk de volledige kosten dekken. Het is raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om de vergoedingsmogelijkheden te bespreken.

Als je kosten wilt besparen bij het verkrijgen van een kunstgebit, zijn er enkele handige tips die je kunt volgen. Bijvoorbeeld, het vergelijken van prijzen bij verschillende tandprothetische praktijken kan helpen om een betaalbare optie te vinden. Ook kan het de moeite waard zijn om te informeren naar eventuele kortingen of betalingsregelingen die beschikbaar zijn.

Kortom, het verkrijgen van een kunstgebit is een investering in je mondgezondheid en levenskwaliteit. Door de prijzen, vergoedingen en opties goed te onderzoeken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste keuze maken voor jouw situatie. Raadpleeg altijd een professionele tandprotheticus voor persoonlijk advies en meer informatie.

FAQ

Wat zijn de kosten van een kunstgebit?

De kosten van een kunstgebit kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type kunstgebit en eventuele extra behandelingen. Over het algemeen liggen de kosten voor een kunstgebit tussen de €500,- en €2.500,-. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij een tandarts of tandprotheticus voor een persoonlijk advies en een kostenoverzicht op maat.

Wordt een kunstgebit vergoed?

Een kunstgebit kan gedeeltelijk of volledig vergoed worden door de zorgverzekering. De vergoedingen kunnen echter per verzekeraar en polis verschillen. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je zorgverzekering te raadplegen en eventueel contact op te nemen met je verzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van een kunstgebit.

Welke opties zijn er voor een kunstgebit?

Er zijn verschillende opties beschikbaar bij het verkrijgen van een kunstgebit. Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen, terwijl een gedeeltelijk kunstgebit gebruikt kan worden als er nog enkele eigen tanden aanwezig zijn. Een klikgebit is een speciale constructie waarbij het kunstgebit op implantaten wordt bevestigd. Het is raadzaam om samen met een tandarts of tandprotheticus te bespreken welke optie het beste bij jouw situatie past.

Wat zijn de verwachte kosten van een kunstgebit in 2022?

De prijzen van kunstgebitten kunnen jaarlijks veranderen. Voor een actueel overzicht van de verwachte kosten van een kunstgebit in 2022 is het aan te raden om contact op te nemen met een tandarts of tandprotheticus. Zij kunnen je voorzien van de meest recente informatie.

Zijn er andere kosten en factoren waar rekening mee moet worden gehouden?

Naast de directe kosten van een kunstgebit kunnen er ook nog andere kosten en factoren zijn. Denk bijvoorbeeld aan eventuele nabehandelingen of aanpassingen, zoals het aanpassen van het kunstgebit na verloop van tijd. Het is belangrijk om deze aspecten te bespreken met een tandarts of tandprotheticus en na te gaan welke kosten hier mogelijk nog bijkomen.

Heb je tips om de kosten van een kunstgebit te besparen?

Ja, er zijn enkele tips die kunnen helpen om de kosten van een kunstgebit te besparen. Zo is het verstandig om verschillende tandartsen en tandprothetici te vergelijken qua prijzen en kwaliteit. Daarnaast kan het soms lonen om te kijken naar aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor een kunstgebit. Het is ook mogelijk om een offerte aan te vragen en deze te bespreken met je zorgverzekeraar om te zien welke kosten zij willen vergoeden.