waar kunst verkopen

waar kunst verkopen

Ben je een kunstenaar op zoek naar manieren om jouw kunst te verkopen? Of ben je een kunstliefhebber die wil weten waar je kunst online kunt kopen? In dit artikel zullen we je begeleiden bij het ontdekken van de beste platforms en handige tips over waar je jouw kunst kunt verkopen.

Of je nu geïnteresseerd bent in het online verkopen van kunst of het tentoonstellen van jouw werk in een fysieke galerij, we hebben alle informatie die je nodig hebt om jouw kunstcollectie de waardering te geven die het verdient.

Online kunst galerijen zijn een populaire optie geworden voor kunstenaars om hun werk aan een wereldwijd publiek te presenteren en verkopen. Je kunt hier jouw kunst tentoonstellen en verkopen aan kunstliefhebbers over de hele wereld.

Wil je meer weten over kunstmarkten, veilingen en kunstenaarsplatforms? Ben je benieuwd hoe je jouw kunstcollectie kunt verkopen? Of wil je juist kunst online kopen maar weet je niet waar te beginnen? We hebben alle informatie en handige tips voor jou.

Stay tuned voor de volgende delen van dit artikel, waar we dieper ingaan op de verschillende manieren om kunst te verkopen en kopen, inclusief praktische tips en advies.

Kunstmarkt: fysieke galerijen en evenementen

Een populaire manier om kunst te verkopen is via fysieke galerijen en kunstmarkten. Deze traditionele platformen bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun werk tentoon te stellen en direct contact te maken met potentiële kopers. Door deel te nemen aan kunstmarkten en evenementen kun je jouw kunst tonen aan een breed publiek en de kans vergroten om je werk te verkopen.

Op kunstmarkten worden vaak lokale en regionale kunstenaars samengebracht op een centrale locatie. Bezoekers hebben de kans om verschillende kunstwerken te bekijken, met kunstenaars te praten en kunst rechtstreeks van hen te kopen. Dit creëert een unieke interactie tussen kunstenaars en potentiële kopers, waardoor de waarde en betekenis van het kunstwerk kunnen worden toegelicht.

Een andere mogelijkheid is het exposeren van jouw kunst in fysieke galerijen. Galerijen hebben vaak een specifieke focus of specialisatie, zoals moderne kunst, schilderkunst of beeldhouwkunst. Hierdoor kun je jouw werk afstemmen op een doelgericht publiek dat geïnteresseerd is in het specifieke genre of de stijl van jouw kunst.

Door deel te nemen aan kunstmarkten en tentoonstellingen in galerijen, krijg je de mogelijkheid om jouw kunstwerken persoonlijk te presenteren, wat een diepere connectie met potentiële kopers kan creëren. Het is een kans om de verhalen achter jouw kunst te delen, jouw creatieve proces toe te lichten en feedback te ontvangen van bezoekers.

“Het verkopen van kunst op fysieke galerijen en kunstmarkten biedt kunstenaars een unieke mogelijkheid om hun kunstwerken met passie te presenteren en een persoonlijke band op te bouwen met potentiële kopers.”

Daarnaast bieden fysieke galerijen en evenementen vaak mogelijkheden voor kunstenaars om deel te nemen aan groepstentoonstellingen of thematische exposities, waardoor er nog meer exposure en artistieke samenwerking ontstaat. Dit kan leiden tot nieuwe kansen, contacten met andere kunstenaars en potentiële samenwerkingen.

Kortom, fysieke galerijen en kunstmarkten zijn waardevolle platformen voor kunstenaars om hun werk te tonen en te verkopen. Het persoonlijke contact, de interactie met bezoekers en de mogelijkheid om het verhaal achter jouw kunst te delen, maken deze platformen een belangrijk onderdeel van de kunstmarkt.

Online kunst galerijen

Het internet heeft een geheel nieuwe wereld geopend voor kunstenaars om hun werk te tonen en verkopen. Met online kunst galerijen en platforms kunnen kunstenaars hun kunst direct aan een wereldwijd publiek presenteren. Of je nu schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie of andere kunstvormen creëert, online galerijen bieden een fantastische mogelijkheid om je kunst online te verkopen.

Een van de voordelen van het gebruik van online kunst galerijen is dat je geen fysieke ruimte nodig hebt om je kunstwerken te tonen. Hierdoor heb je geen overheadkosten, zoals huur, onderhoud en personeel. Bovendien zijn online galerijen 24/7 toegankelijk, waardoor potentiële kopers van over de hele wereld je kunst kunnen bekijken op elk gewenst moment.

Er zijn verschillende online platforms waar kunstenaars hun werk kunnen tonen en verkopen. Enkele bekende voorbeelden van online kunst galerijen zijn ArtStation, DeviantArt en Saatchi Art. Deze platforms bieden gebruikersvriendelijke interfaces en geven kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te categoriseren, prijzen in te stellen en zelfs contact te leggen met potentiële kopers.

Als je jouw kunst online wilt verkopen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke tips. Zorg ervoor dat je hoogwaardige afbeeldingen van je kunstwerken maakt, zodat potentiële kopers een goed beeld krijgen van het werk. Gebruik daarnaast duidelijke en aantrekkelijke beschrijvingen om de interesse van potentiële kopers te wekken. Vergeet ook niet om je kunstwerken te promoten via sociale media en andere kanalen om je bereik te vergroten.

Een online kunst galerij is een uitstekende manier om je kunstwerken te presenteren en verkopen aan een wereldwijd publiek. Het biedt kunstenaars de vrijheid en flexibiliteit om hun werk te tonen zonder beperkingen van fysieke ruimte. Of je nu een opkomend talent bent of een gevestigde kunstenaar, de mogelijkheden van online kunst galerijen zijn eindeloos.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om jouw kunst online te verkopen en je bereik te vergroten, overweeg dan om gebruik te maken van online kunst galerijen. Het is een moderne en effectieve manier om jouw talent aan de wereld te tonen en de kunstmarkt te betreden.

Kunstveilingen

Kunstveilingen kunnen een opwindende manier zijn om jouw kunst te verkopen. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, het deelnemen aan een kunstveiling kan je de mogelijkheid bieden om jouw werken onder de aandacht te brengen van verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld.

Er zijn verschillende soorten kunstveilingen waar je aan kunt deelnemen. Veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s staan bekend om hun prestigieuze kunstveilingen waar de meest waardevolle en zeldzame kunstwerken worden verkocht. Deze veilingen trekken kopers van over de hele wereld aan en kunnen de prijs van jouw kunst aanzienlijk verhogen.

Daarnaast zijn er online veilingplatforms zoals Catawiki en Artsy waar je jouw kunstwerken kunt aanbieden. Deze platforms bieden een breed publiek en de mogelijkheid om te concurreren met andere kunstenaars. Het is belangrijk om de voorwaarden van elk veilingplatform goed te bestuderen en te bepalen welk platform het beste bij jou en jouw kunst past.

Waar moet je op letten bij het aanbieden van jouw kunst op een veiling?

 • De kwaliteit en conditie van jouw kunstwerk: Zorg ervoor dat jouw kunstwerk in goede staat verkeert voordat je het aanbiedt op een veiling. Potentiële kopers zullen de conditie van het kunstwerk nauwlettend in de gaten houden en dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs.
 • Onderzoek vergelijkbare werken: Voordat je jouw kunst aanbiedt op een veiling, is het verstandig om onderzoek te doen naar vergelijkbare werken die eerder zijn verkocht. Hierdoor krijg je een idee van de marktwaarde en kun je realistische verwachtingen stellen.
 • Promotie en documentatie: Zorg ervoor dat je goede foto’s van jouw kunstwerk hebt en een gedetailleerde beschrijving. Dit helpt potentiële kopers om een goed beeld te krijgen van het kunstwerk en kan hun interesse vergroten.
 • Veilingkosten en commissies: Houd rekening met de veilingkosten en commissies die in rekening worden gebracht bij het verkopen van jouw kunstwerk op een veiling. Zorg ervoor dat je deze kosten begrijpt voordat je jouw kunstwerk aanbiedt.

Als je besluit om jouw kunstwerk op een veiling aan te bieden, kan dit een opwindende en lonende ervaring zijn. Het kan je de mogelijkheid bieden om jouw kunst onder de aandacht te brengen van een breed publiek en misschien zelfs een nieuwe waardering en erkenning te krijgen voor jouw werk.

Kunstenaarsplatforms

Naast galerijen en veilingen zijn er ook kunstenaarsplatforms waar je jouw werk kunt promoten en verkopen. Deze platforms bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun werk aan een breed publiek te tonen en direct contact te leggen met potentiële kopers.

Een van de populaire kunstenaarsplatforms is ArtStation. ArtStation is een online community en portfolio-platform dat specifiek gericht is op kunstenaars en creatievelingen. Het stelt kunstenaars in staat om hun werk te delen, feedback te ontvangen en zelfs hun kunstwerken te verkopen.

Een ander platform is DeviantArt, dat bekend staat om zijn grote en actieve gebruikersgemeenschap. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen, commissies aannemen en kunstwerken verkopen aan geïnteresseerde kopers.

kunstenaarsplatform

Daarnaast is er ook het kunstenaarsplatform Behance, dat eigendom is van Adobe. Behance biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun portfolio te presenteren en in contact te komen met potentiële klanten en werkgevers.

“Kunstenaarsplatforms zijn een geweldige manier om je werk te laten zien aan een breed publiek en nieuwe kansen te creëren voor de verkoop van je kunst.” – Sandra Jansen, kunstenaar

Om succesvol te zijn op kunstenaarsplatforms, is het belangrijk om je werk professioneel te presenteren en te zorgen voor consistente en hoogwaardige content. Maak gebruik van goede fotografie, duidelijke beschrijvingen en hanteer redelijke prijzen voor je kunstwerken.

 • Gebruik hoge resolutie afbeeldingen van je kunstwerken om de details goed weer te geven.
 • Geef bij elke kunstwerk een beschrijving met informatie over het gebruikte medium, de afmetingen en je inspiratie.
 • Stel redelijke prijzen vast voor je kunstwerken op basis van de kwaliteit en de marktvraag.
 • Onderhoud een actieve online aanwezigheid op het platform door regelmatig nieuwe kunstwerken toe te voegen en deel te nemen aan de community.
 • Promoot je werk op sociale media en andere kanalen om meer exposure te genereren.

Tips voor het verkopen van kunst via kunstenaarsplatforms:

 1. Wees actief op het platform en reageer op berichten en reacties van potentiële kopers.
 2. Netwerk met andere kunstenaars en leer van hun ervaringen en succesverhalen.
 3. Bied verschillende formaten en prijspunten aan om een breder publiek aan te spreken.
 4. Overweeg om limited editions of prints van je kunstwerken aan te bieden, naast originele stukken.
 5. Onderzoek de commissiestructuur en de betalingsvoorwaarden van het platform voordat je je kunstwerken te koop aanbiedt.

Jouw kunstcollectie verkopen

Als je een hele kunstcollectie wilt verkopen, zijn er specifieke stappen die je moet volgen. Het kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat jouw kunstcollectie de waardering krijgt die het verdient en dat je er een goede prijs voor krijgt. Hier zijn enkele tips en adviezen voor het verkopen van jouw kunstcollectie:

 1. Beoordeel je kunstcollectie: Voordat je begint met verkopen, is het belangrijk om je kunstcollectie goed te beoordelen. Ga door al je kunstwerken en bepaal welke stukken je wilt verkopen en welke je wilt houden. Het is ook een goed idee om de waarde van je kunstwerken te bepalen, zodat je een realistische prijs kunt vragen.
 2. Documenteer en organiseer: Zorg ervoor dat je alle nodige documentatie hebt voor elke kunstwerk in je collectie, zoals certificaten, kunsthistorische informatie en eventuele bekende herkomst. Daarnaast is het belangrijk om je kunstwerken goed te organiseren, zodat potentiële kopers een duidelijk beeld krijgen van wat er beschikbaar is.
 3. Vind de juiste marktplaats: Er zijn verschillende marktplaatsen en platforms waar je jouw kunstcollectie kunt verkopen. Denk aan online kunstgalerijen, veilinghuizen en kunstbeurzen. Doe wat onderzoek om de beste optie te vinden die past bij jouw kunstcollectie en doelgroep.
 4. Maak aantrekkelijke foto’s: Goede foto’s zijn essentieel bij het online verkopen van kunst. Zorg ervoor dat je hoogwaardige, goed belichte foto’s maakt van elk kunstwerk. Focus op details en zorg ervoor dat de kleuren nauwkeurig worden weergegeven.
 5. Schrijf een pakkende beschrijving: Een pakkende en informatieve beschrijving kan potentiële kopers aantrekken. Benadruk de unieke kenmerken van elk kunstwerk en geef wat achtergrondinformatie over de kunstenaar en het medium. Vergeet niet om de conditie van het kunstwerk te vermelden.
 6. Promoot je kunstcollectie: Na het plaatsen van je kunstcollectie op een marktplaats, is het belangrijk om je kunstwerken te promoten. Deel ze op sociale media, stuur e-mails naar kunstliefhebbers en deel je kunstcollectie met galerijen en andere potentiële verkopers.
 7. Wees geduldig: Het verkopen van een kunstcollectie kan soms even duren. Wees geduldig en blijf je kunstwerken promoten. Het kan even duren voordat je de juiste koper vindt, maar wees vol vertrouwen dat jouw kunstcollectie uiteindelijk verkocht zal worden.

Met deze tips en adviezen ben je goed op weg om jouw kunstcollectie succesvol te verkopen. Volg de stappen, wees geduldig en blijf geloven in de waarde van jouw kunstwerken.

Let op: Dit is slechts een voorbeeldtekst voor het artikel. Zorg ervoor dat je de informatie en tips aanvult met relevante informatie uit betrouwbare bronnen voordat je jouw kunstcollectie verkoopt.

Kunst online kopen

Als je geïnteresseerd bent in kunst, maar niet zeker weet waar je moet beginnen met kopen, dan kunnen online kunstplatforms een goede optie zijn. Het internet biedt een breed scala aan mogelijkheden om kunstwerken van over de hele wereld te ontdekken en te kopen. In dit gedeelte bespreken we hoe je kunst online kunt kopen en waar je op moet letten.

Online kunstplatforms bieden een uitgebreide selectie kunstwerken, variërend van schilderijen en sculpturen tot fotografie en digitale kunst. Je kunt eenvoudig door verschillende categorieën bladeren en zoeken naar specifieke kunstenaars of stijlen die je aanspreken.

Waar op letten bij het online kopen van kunst

 1. Authenticiteit: Controleer altijd de authenticiteit van het kunstwerk en de betrouwbaarheid van de verkoper. Kijk naar de reputatie van het online platform en lees eventuele recensies of aanbevelingen.
 2. Kwaliteit: Bekijk zorgvuldig de foto’s en beschrijvingen van het kunstwerk om ervoor te zorgen dat het voldoet aan jouw verwachtingen qua kwaliteit.
 3. Prijs: Vergelijk prijzen van vergelijkbare kunstwerken op verschillende platforms om er zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt.
 4. Verzending en retourneren: Zorg ervoor dat je bekend bent met de verzend- en retourbeleid van het platform voordat je een aankoop doet. Dit is vooral belangrijk als je internationaal koopt.

Als beginner kan het handig zijn om te beginnen met het kopen van kunstwerken van opkomende kunstenaars, aangezien deze vaak betaalbaarder zijn en goede investeringsmogelijkheden kunnen bieden. Je kunt ook deelnemen aan online kunstveilingen of kunstbeurzen om unieke werken tegen gereduceerde prijzen te vinden.

Of je nu een kunstliefhebber bent die zijn collectie wil uitbreiden of gewoon op zoek bent naar een specifiek kunstwerk, online kunstplatforms bieden een wereld aan mogelijkheden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en goed onderzoek te doen, kun je kunstwerken van hoge kwaliteit vinden en kopen zonder je huis te verlaten. Verken verschillende platforms, ontdek nieuwe kunstenaars en geniet van de prachtige kunstwerken die het online kopen van kunst te bieden heeft.

kunst online kopen

Handige tips voor het verkopen van kunst

Als je jouw kunst succesvol wilt verkopen, zijn er een paar handige tips waarmee je het maximale uit je verkoopervaring kunt halen. Door deze tips toe te passen, kun je jouw kunst optimaal presenteren en de juiste doelgroep bereiken.

Ten eerste is het belangrijk om je kunstwerk nauwkeurig te fotograferen. Zorg ervoor dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn en het kunstwerk goed weergeven. Maak gebruik van natuurlijk licht en zorg voor een neutrale achtergrond om de aandacht op het kunstwerk te vestigen. Het toevoegen van close-up foto’s kan ook helpen om de details van het kunstwerk te laten zien.

Een andere belangrijke tip is om een duidelijke en aantrekkelijke beschrijving van je kunstwerk te geven. Vertel het verhaal achter het kunstwerk, inclusief de inspiratie en het gebruikte medium. Gebruik ook relevante zoekwoorden in je beschrijving, zodat potentiële kopers je kunstwerk gemakkelijker kunnen vinden. Wees eerlijk en transparant over de staat van het kunstwerk en eventuele beperkingen, zoals de grootte of het formaat.

Daarnaast is het essentieel om actief te zijn op sociale media en andere online kanalen. Promoot je kunstwerken regelmatig op platforms zoals Instagram, Facebook en Pinterest. Je kunt ook overwegen om een eigen website of online portfolio te creëren om je kunstwerken te tonen en direct te verkopen. Maak gebruik van relevante hashtags en deel je kunstwerken met geïnteresseerde communities en groepen.

FAQ

Waar kan ik mijn kunst verkopen?

Er zijn verschillende platforms waar je jouw kunst kunt verkopen, zowel online als offline. Voor online verkoop kun je gebruik maken van online kunst galerijen en kunstenaarsplatforms. Voor offline verkoop kun je deelnemen aan kunstmarkten en jouw kunst tentoonstellen in fysieke galerijen.

Hoe kan ik mijn kunst online verkopen?

Om jouw kunst online te verkopen, kun je gebruik maken van online kunst galerijen. Deze platforms stellen je in staat om jouw kunstwerken te tonen aan een wereldwijd publiek en bieden vaak een eenvoudig verkoopproces. Je kunt foto’s van jouw kunst uploaden, prijzen instellen en in contact komen met potentiële kopers.

Wat zijn enkele populaire online kunst galerijen?

Enkele populaire online kunst galerijen zijn Artfinder, Saatchi Art en Etsy. Deze platforms bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te verkopen aan een breed publiek en bieden vaak ondersteuning bij het verkoopproces.

Hoe kan ik deelnemen aan kunstmarkten?

Om deel te nemen aan kunstmarkten, kun je contact opnemen met lokale organisaties of evenementenbureaus die kunstmarkten organiseren. Zij zullen je informeren over de beschikbare mogelijkheden, zoals het huren van een kraam of het deelnemen aan een tentoonstelling. Zorg ervoor dat je jouw kunstwerken op een aantrekkelijke manier presenteert en breng visitekaartjes of flyers mee om geïnteresseerde bezoekers te informeren over jouw werk.

Wat zijn kunstveilingen?

Kunstveilingen zijn evenementen waar kunstwerken worden geveild aan de hoogste bieder. Dit kan zowel fysiek als online plaatsvinden. Kunstenaars kunnen hun kunst aanbieden voor veiling en potentiële kopers kunnen bieden op de kunstwerken. Veilingplatforms zoals Catawiki en Christie’s bieden een platform voor zowel kunstenaars als kopers.

Welke kunstenaarsplatforms zijn er?

Enkele populaire kunstenaarsplatforms zijn Behance, DeviantArt en ArtStation. Deze platforms stellen kunstenaars in staat om hun werk te tonen, contact te leggen met andere kunstenaars en potentiële kopers te bereiken. Het is belangrijk om een portfolio aan te maken en jouw werk regelmatig bij te werken om zichtbaarheid te vergroten.

Hoe kan ik mijn kunstcollectie verkopen?

Als je jouw kunstcollectie wilt verkopen, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Je kunt contact opnemen met veilinghuizen, galerijen of kunsthandelaren om jouw collectie aan te bieden. Het is ook mogelijk om jouw collectie online te verkopen via kunstplatforms of veilingplatforms. Het is raadzaam om een professionele taxatie van jouw collectie te laten doen om de waarde ervan te bepalen.

Hoe kan ik kunst online kopen?

Om kunst online te kopen, kun je gebruik maken van online kunstplatforms zoals Artsy, Saatchi Art en Etsy. Deze platforms bieden een breed scala aan kunstwerken van verschillende kunstenaars. Je kunt filters gebruiken om kunstwerken te vinden die passen bij jouw smaak en budget. Zorg ervoor dat je de beschrijvingen en foto’s van de kunstwerken zorgvuldig bekijkt voordat je een aankoop doet.

Wat zijn enkele tips voor het verkopen van kunst?

Enkele handige tips voor het verkopen van kunst zijn het zorgvuldig fotograferen van jouw kunstwerken, het creëren van een aantrekkelijke online aanwezigheid, het opbouwen van een netwerk van potentiële kopers, het goed presenteren van jouw kunstwerken en het onderzoeken van de marktwaarde van vergelijkbare kunstwerken. Het is ook belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen als kunstenaar en je eigen unieke stijl te cultiveren.