Vincent van Gogh (1853-1890) – Een Nederlandse post-impressionistische schilder

Vincent van Gogh (1853-1890) - Een Nederlandse post-impressionistische schilder

Welkom bij dit artikel over Vincent van Gogh, een van de bekendste Nederlandse schilders uit de 19e eeuw. Zijn post-impressionistische stijl en emotionele expressie hebben hem beroemd gemaakt in de kunstwereld. In deze sectie leer je meer over zijn leven, werk en nalatenschap.

Belangrijkste punten:

  • Vincent van Gogh is een beroemde Nederlandse post-impressionistische schilder
  • Zijn schilderijen worden gewaardeerd vanwege hun unieke stijl en emotionele expressie
  • Hij heeft veel invloed gehad op de kunstgeschiedenis en is een belangrijk onderdeel van het Nederlands erfgoed

In de volgende secties gaan we dieper in op zijn biografie, post-impressionistische stijl, meesterwerken, nalatenschap en meer. Ontdek hoe Vincent van Gogh een blijvende impact heeft gehad op de kunstgemeenschap.

Vincent van Gogh – Biografie

De Nederlandse schilder Vincent van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in het Brabantse Zundert. Vincent had een moeilijke jeugd en was vaak eenzaam. Hij werkte eerst bij een kunsthandel in Den Haag en later bij een Parijse kunsthandel. In 1885 begon Vincent met schilderen en ontwikkelde snel zijn eigen stijl. Hij schilderde vaak landschappen, stillevens en portretten.

Van Gogh was geïnteresseerd in de werk- en leefomstandigheden van boeren en arbeiders. Hij maakte veel schilderijen en tekeningen van hun dagelijkse leven. In 1888 verhuisde Vincent van Gogh naar Arles, waar hij samenwerkte met Paul Gauguin. Dit leverde een aantal van zijn meest beroemde werken op, waaronder “De Sterrennacht”. Het was ook in Arles waar zijn mentale instabiliteit zich begon te manifesteren.

Van Gogh heeft in zijn leven meer dan 800 schilderijen en 1000 tekeningen geproduceerd, maar had tijdens zijn leven weinig succes. Hij verkocht slechts één schilderij. Vincent van Gogh leed aan een aantal geestelijke aandoeningen en werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Paul-de-Mausole. Op 29 juli 1890 overleed hij aan een zelf toegebracht schot.

Invloeden op zijn werk

Van Gogh werd sterk beïnvloed door de artistieke en sociale ontwikkelingen van zijn tijd, vooral door het impressionisme en het postimpressionisme. Hij was onder de indruk van het werk van de impressionisten, zoals Monet en Renoir. Maar hij ontwikkelde al snel zijn eigen, expressievere stijl met felle kleuren en ongebruikelijke composities.

Ook zijn persoonlijke ervaringen, zoals zijn periode in de Borinage, waar hij als evangelist werkte, waren van invloed op zijn werk. Hij was gefascineerd door de eenvoudige mensen en het dagelijkse leven in plaats van de geïdealiseerde portretten van de welgestelde maatschappij.

Tijdlijn

Jaar Gebeurtenis
1853 Vincent van Gogh wordt geboren in het Brabantse Zundert.
1869-1876 Vincent werkt bij een kunsthandel in Den Haag en later bij een Parijse kunsthandel.
1880-1881 Vincent werkt als evangelist in de Borinage.
1885 Vincent begint met schilderen en ontwikkelt snel zijn eigen stijl.
1888 Vincent verhuist naar Arles, waar hij samenwerkte met Paul Gauguin. Dit leverde een aantal van zijn meest beroemde werken op, waaronder “De Sterrennacht”.
1889 Vincent wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Paul-de-Mausole.
1890 Vincent van Gogh overlijdt op 29 juli aan een zelf toegebracht schot.

Nederlandse erfgoed

Vincent van Gogh is een van de meest bekende Nederlandse schilders en wereldwijd bekend om zijn unieke stijl en emotionele expressie. Zijn werk wordt tegenwoordig bewaard en tentoongesteld in musea over de hele wereld, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Van Gogh heeft een blijvende erfenis achtergelaten op de Nederlandse kunst en cultuur. Zijn schilderkunst is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse erfgoed en zijn invloed is nog steeds te zien in hedendaagse Nederlandse kunstenaars.

Vincent van Gogh – Post-impressionistische stijl

Vincent van Gogh staat bekend om zijn unieke post-impressionistische stijl. In tegenstelling tot het impressionisme, dat zich richtte op het vastleggen van momentopnames en het spel van licht en schaduw, ging Van Gogh verder door zijn onderwerpen te transformeren met expressieve kleuren en dynamische penseelstreken.

Van Gogh gebruikte vaak felle, contrasterende kleuren om emotie en beweging in zijn werken vast te leggen. Hij geloofde dat kleur de expressiviteit van zijn schilderijen kon verbeteren en gebruikte deze techniek om de emoties en stemmingen van zijn onderwerpen te benadrukken.

Een ander kenmerk van de post-impressionistische stijl van Van Gogh was zijn gebruik van dikke, expressieve penseelstreken. Hierdoor ontstaat een meer dynamische compositie die de emotie van het moment benadrukt.

Het effect van Van Gogh’s stijl op de schilderkunst

De stijl van Van Gogh had een grote invloed op de ontwikkeling van de moderne schilderkunst. Zijn gebruik van kleur en penseelstreken inspireerde vele andere kunstenaars en werd door sommigen zelfs gezien als een voorbode van het expressionisme. Zijn emotionele benadering van het schilderen bracht een nieuwe laag van subjectiviteit in de kunst.

Vandaag de dag blijft de post-impressionistische stijl van Van Gogh nog steeds relevant en inspirerend voor kunstenaars over de hele wereld. Zijn unieke stijl en benadering van de kunst hebben een blijvende invloed gehad op de schilderkunst en zijn bijdrage aan de kunstgeschiedenis is onmiskenbaar.

Vincent van Gogh – Meesterwerken

De schilderijen van Vincent van Gogh behoren tot de meest iconische werken in de kunstgeschiedenis. Zijn unieke stijl en emotionele expressie hebben zijn schilderijen wereldberoemd gemaakt. Hieronder volgt een korte analyse van enkele van zijn meesterwerken.

Sterrennacht

Sterrennacht is een van de bekendste werken van Van Gogh en toont een dorp onder een heldere sterrenhemel. Het schilderij is geschilderd in zijn kenmerkende stijl met dikke, beweeglijke penseelstreken en contrasterende kleuren. Het schilderij is te vinden in het Museum of Modern Art in New York.

Zonnebloemen

Zonnebloemen is een reeks schilderijen van Van Gogh die hij maakte toen hij in Arles woonde. De schilderijen tonen vazen vol zonnebloemen en zijn in zijn herkenbare stijl geschilderd. Een van de schilderijen uit de serie is te vinden in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De aardappeleters

De aardappeleters is een schilderij dat Van Gogh maakte aan het begin van zijn schilderscarrière. Het schilderij toont vijf mensen die aardappelen eten bij kaarslicht. Het schilderij is geschilderd in donkere tinten en heeft een sobere uitstraling. Het schilderij is te vinden in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Caféterras bij nacht

Caféterras bij nacht toont een Parijs café op een warme zomeravond. Het schilderij is geschilderd in heldere, levendige kleuren en toont een groot deel van het caféterras en de omliggende straten. Het schilderij is te vinden in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Schilderij Museum
Sterrennacht Museum of Modern Art in New York
Zonnebloemen Van Gogh Museum in Amsterdam
De aardappeleters Van Gogh Museum in Amsterdam
Caféterras bij nacht Kröller-Müller Museum in Otterlo

Van Gogh schilderijen worden nog steeds bewonderd en zijn een belangrijk onderdeel van de kunstgeschiedenis. Zijn vernieuwende stijl en emotionele expressie maken zijn werk tot op de dag van vandaag relevant en inspirerend voor kunstenaars over de hele wereld.

Vincent van Gogh – Invloed op de kunstgeschiedenis

Vincent van Gogh is een van de meest invloedrijke schilders in de kunstgeschiedenis. Zijn werk heeft de weg bereid voor latere kunstenaars en stromingen, en zijn impact kan nog steeds worden gevoeld vandaag de dag.

Een van de belangrijkste kenmerken van Van Gogh’s stijl is zijn expressieve gebruik van kleur. Hij gebruikte felle, levendige kleuren om emoties uit te drukken en een gevoel van beweging en leven aan zijn schilderijen te geven. Dit had een enorme invloed op de ontwikkeling van de moderne kunst, vooral het expressionisme.

Bovendien was Van Gogh een pionier in het gebruik van penseelstreken als een manier om emotie en beweging vast te leggen. Hij zag zijn penselen als “een verlengstuk van zichzelf” en gebruikte ze op een manier die de beweging en energie van zijn onderwerpen vastlegde. Dit had invloed op de ontwikkeling van het fauvisme en het abstract expressionisme.

Van Gogh heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van moderne kunst door te experimenteren met verschillende technieken en materialen. Hij gebruikte bijvoorbeeld kleurlagen en verf met verschillende consistenties om textuur aan zijn schilderijen te geven. Dit heeft op zijn beurt de ontwikkeling van het abstract expressionisme en het tachisme beïnvloed.

Van Gogh’s impact op de kunstgeschiedenis kan niet worden overschat. Hij heeft de weg bereid voor sommige van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw en zijn werk wordt nog steeds bewonderd en bestudeerd door kunsthistorici en kunstliefhebbers over de hele wereld.

Vincent van Gogh invloed op kunstgeschiedenis

“Ik hoop dat mijn werk degenen die na mij komen zal inspireren en hen zal helpen om verder te gaan in de kunst.”

Vincent van Gogh – Zijn nalatenschap

Vincent van Gogh is een van de meest gewaardeerde Nederlandse schilders in de kunstgeschiedenis. Zijn werk wordt nog steeds bewonderd en zijn stijl heeft invloed gehad op vele andere kunstenaars. Van Gogh heeft niet alleen een blijvende erfenis in de kunstwereld achtergelaten, maar ook in het Nederlands erfgoed.

Zijn werk is te zien in musea over de hele wereld, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Museum of Modern Art in New York. Dankzij zijn nalatenschap kunnen bezoekers zijn schilderijen bewonderen en meer te weten komen over zijn bijdrage aan de kunstgeschiedenis.

Van Gogh heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het behoud van de Nederlandse cultuur. Zijn schilderijen zijn een inspiratiebron voor veel mensen en zijn persoonlijkheid en levensverhaal blijven fascineren. Zijn werk is een trots stukje Nederlands erfgoed en wordt gekoesterd door vele generaties.

Van Gogh in het Nederlandse erfgoed

Vincent van Gogh is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse erfgoed. Zijn werk wordt gekoesterd en bewaard in musea en collecties over de hele wereld, en zijn nalatenschap blijft een inspiratiebron voor veel mensen. Zijn schilderijen zijn niet alleen een belangrijk cultureel erfgoed, maar ook een belangrijk artistiek erfgoed dat nog steeds relevant is in de hedendaagse kunstwereld.

Het belang van Van Gogh’s nalatenschap

De nalatenschap van Vincent van Gogh is van onschatbare waarde voor de kunstgeschiedenis en het Nederlands erfgoed. Zijn werk heeft generaties van kunstenaars geïnspireerd en zijn persoonlijkheid en levensverhaal hebben een blijvende indruk nagelaten op de wereld. Zijn schilderijen blijven mensen raken en inspireren, en zijn nalatenschap zal nog vele generaties doorgaan.

Vincent van Gogh – Beroemde quotes

Vincent van Gogh was niet alleen een getalenteerde schilder, maar ook een geweldige denker en spreker. Hieronder vind je enkele van zijn beroemdste uitspraken.

“Ik voel me zo ongelukkig, en toch is mijn kunst het enige dat mijn leven betekenis geeft.”

Deze uitspraak toont de passie die Van Gogh had voor zijn werk. Zijn schilderijen waren zijn manier om uit te drukken wat hij voelde en zijn leven een doel te geven.

“Als je van het leven houdt, dan ben je ook dichtbij de kunst.”

Van Gogh geloofde dat kunst en het leven onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hij zag kunst als een manier om de wereld om hem heen te begrijpen en te waarderen.

“Iedereen discussieert over mijn kunst en pretendeert te begrijpen, als het zo gemakkelijk was, dan zou iedereen het doen.”

Deze uitspraak toont de frustratie van Van Gogh over de manier waarop zijn werk werd onderschat en verkeerd begrepen. Hij had een diep begrip van kunst en voelde zich onbegrepen door anderen.

Vincent van Gogh was een kunstenaar met een unieke kijk op de wereld. Zijn uitspraken tonen zijn passie, toewijding en begrip van kunst en het leven.

Vincent van Gogh – Levensstijl en persoonlijkheid

Vincent van Gogh was een complexe persoonlijkheid met een gepassioneerd hart voor kunst. Zijn liefde voor het schilderen was er al van jongs af aan, maar toch werd hij pas later in zijn leven gewaardeerd als een van de grootste Nederlandse schilders.

Van Gogh was een introverte man die het grootste deel van zijn tijd in afzondering doorbracht. Zijn familie had een grote invloed op zijn leven en zijn relatie met zijn broer Theo was erg belangrijk voor hem. Ze waren zowel vrienden als zakenpartners en Theo was een constante bron van steun en aanmoediging voor Van Gogh.

Van Gogh had moeite om zijn emoties onder controle te houden en zijn kunst was vaak een manier om zijn innerlijke gevoelens te uiten. Zijn schilderijen weerspiegelen zijn passies, angsten en verwarring. Hij schilderde vaak snel en impulsief, wat resulteerde in krachtige, emotioneel geladen werken.

Van Gogh had ook een sterke interesse in spiritualiteit en was gefascineerd door de natuur. Hij geloofde dat kunst een manier was om de werkelijkheid te overstijgen en de essentie van het bestaan te begrijpen.

Van Gogh en andere kunstenaars

Hoewel Van Gogh vaak alleen werkte, had hij wel interactie met andere kunstenaars. Hij werd beïnvloed door kunstenaars als Jean-Francois Millet en Jules Breton, die realistische schilderijen maakten van het boerenleven. Ook was hij bevriend met Paul Gauguin, met wie hij een tijdje samen in Arles woonde. Hun samenwerking leidde tot enkele van hun meest iconische werken.

Afbeelding

“De emoties zijn zo natuurlijk dat ze als rimpelingen op het water verschijnen. Niets is minder waar dan de schilderkunst; het lijkt eenvoudig, maar het is het moeilijkste wat er is.”

Deze uitspraak van Van Gogh toont aan hoe hij zichzelf als schilder zag. Voor hem was kunst geen oppervlakkige bezigheid, maar een manier om diepere gevoelens en emoties uit te drukken.

Vincent van Gogh – Belangrijke momenten in het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd geboren in 1853 in Groot-Zundert, een klein Nederlands dorpje. Na een korte loopbaan als kunsthandelaar begon hij in 1880 met schilderen. Van Gogh werd sterk beïnvloed door het werk van de Franse impressionisten en begon al snel zijn eigen stijl te ontwikkelen.

In de jaren 1886-1889 woonde Van Gogh in Parijs, waar hij kennismaakte met het werk van invloedrijke kunstenaars als Degas, Gauguin en Seurat. Dit had een grote invloed op zijn eigen werk en leidde tot een radicale verandering in zijn stijl.

Een ander belangrijk moment in het leven van Van Gogh was zijn beslissing om naar het zuiden van Frankrijk te verhuizen. Hier ontdekte hij de heldere kleuren van het zuiden en begon hij te experimenteren met nieuwe technieken. Het was tijdens deze periode dat hij enkele van zijn meest beroemde werken creëerde, waaronder ‘De Sterrennacht’, ‘Zonnebloemen’ en ‘De Aardappeleters’.

Ontmoeting met Paul Gauguin

In 1888 kwam Van Gogh in contact met Paul Gauguin, een Franse kunstenaar die erg geïnteresseerd was in de primitieve kunst van Afrika en Oceanië. Gauguin besloot om een tijdje bij Van Gogh te blijven in Arles, waar de twee zeer productief waren en veel schilderijen maakten. Echter, hun relatie was moeilijk en uiteindelijk leidde een ruzie tot het beroemde incident waarbij Van Gogh zijn oor afsneed.

Opname in het ziekenhuis

In 1889 werd Van Gogh opgenomen in het ziekenhuis na een inzinking. Hij werd gediagnosticeerd met epilepsie en verbleef een jaar in het ziekenhuis. Gedurende deze periode schilderde hij niet veel, maar maakte hij wel een aantal tekeningen en aquarellen.

Laatste jaren van zijn leven

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis verhuisde Van Gogh naar Auvers-sur-Oise, waar hij onder medische supervisie stond van Dr. Paul Gachet. Hier maakte hij enkele van zijn meest intense werken, waaronder ‘De Korenvelden’ en ‘De Cipressen’. Op 27 juli 1890 schoot Van Gogh zichzelf in de borst tijdens een wandeling in de buurt van zijn huis in Auvers. Hij overleed twee dagen later in zijn broer Theo’s armen.

Vincent van Gogh - Belangrijke momenten in het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh – Invloed op de moderne kunst

De invloed van Vincent van Gogh op de moderne kunst is onmiskenbaar. Zijn post-impressionistische stijl heeft de weg bereid voor vele andere kunstenaars en stromingen in de 20e eeuw. Als Nederlandse schilder had hij een enorme impact op de kunstwereld en wordt hij nog steeds beschouwd als een van de grootste kunstenaars aller tijden.

Van Gogh’s gedurfde kleurgebruik en expressieve penseelstreken hebben hem gemaakt tot een invloedrijke figuur in de kunstgeschiedenis. Zijn schilderijen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar roepen ook emoties op en zijn vaak een uiting van zijn innerlijke strijd en pijn.

De post-impressionistische stijl van Vincent van Gogh was een reactie op het impressionisme, dat toen in zwang was. Hoewel hij was beïnvloed door de impressionisten, bracht hij zijn eigen unieke benadering en stijl aan de schilderkunst. Hij wilde niet alleen de uiterlijke verschijning vastleggen, maar ook de emoties en de gevoelens van zijn onderwerpen.

Van Gogh en de moderne kunststromingen

Van Gogh’s invloed op de moderne kunst is te zien in verschillende stromingen zoals het fauvisme, het expressionisme en het abstract expressionisme. Kunstenaars zoals Henri Matisse, Emil Nolde, en Jackson Pollock hebben allemaal elementen van Van Goghs stijl in hun eigen werk geïntegreerd.

Een van de meest opvallende kenmerken van Van Gogh’s werk is zijn gebruik van kleur. Zijn felle kleuren en gedurfde combinaties waren ongebruikelijk voor die tijd, maar hebben invloed gehad op latere kunstenaars. Zijn techniek van het aanbrengen van verf in korte penseelstreken, bekend als impasto, gaf zijn schilderijen textuur en diepte.

Van Gogh’s stijl en benadering van de schilderkunst hebben de weg bereid voor de abstracte kunst. Zijn werk was een reactie op de gevestigde orde en heeft bijgedragen aan een verandering in de kunstwereld. Zijn werk was niet representatief, maar een uiting van zijn eigen emoties. Dit idee van kunst als een persoonlijke expressie is een belangrijk element van de moderne kunst geworden.

“Ik ben nog altijd verbaasd dat sommige mensen denken dat mijn kunst modern is.”

Van Gogh was misschien niet direct betrokken bij de moderne kunstbewegingen van zijn tijd, maar zijn werk heeft zeker bijgedragen aan hun ontwikkeling. Zijn unieke stijl en benadering van de schilderkunst hebben de weg gebaand voor een nieuwe manier van denken over kunst en de rol van de kunstenaar.

Van Gogh en de hedendaagse kunst

Vandaag de dag blijft Van Gogh een belangrijke invloed op de kunstwereld. Zijn werk wordt nog steeds tentoongesteld en bestudeerd in musea over de hele wereld en zijn stijl en technieken worden gebruikt door hedendaagse kunstenaars.

Van Gogh’s nalatenschap heeft het culturele erfgoed van Nederland verrijkt en heeft de kunstwereld veranderd. Zijn stijl en benadering van de schilderkunst zullen nog vele generaties kunstenaars blijven inspireren.

Vincent van Gogh – Een blijvende erfenis

Vincent van Gogh is een van de bekendste Nederlandse schilders aller tijden en zijn kunstwerken worden nog steeds bewonderd over de hele wereld. Zijn nalatenschap is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse erfgoed en wordt bewaard en tentoongesteld in musea zoals het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De waardering van Vincent van Gogh

De waardering voor Vincent van Gogh’s werk is alleen maar gegroeid sinds zijn dood. Zijn schilderijen worden tentoongesteld in musea over de hele wereld en zijn nog steeds geliefd bij kunstliefhebbers. In 2015 was het Van Gogh Museum het op één na meest bezochte museum in Nederland, met meer dan 1,9 miljoen bezoekers.

Vincent van Gogh wordt vaak geprezen om zijn unieke stijl, expressie en emotie in zijn schilderijen. Door zijn gebruik van kleur en penseelstreken bracht hij zijn onderwerpen tot leven op een manier die nog nooit eerder was gezien.

Vincent van Gogh en het Nederlandse erfgoed

Vincent van Gogh maakt deel uit van het Nederlandse erfgoed en is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Zijn leven en werk hebben de Nederlandse schilderkunst een unieke plaats gegeven in de kunstgeschiedenis. Het Van Gogh Museum is een belangrijke bron van kennis en informatie over de kunstenaar en zijn nalatenschap.

Daarnaast zijn er in Nederland ook veel plekken die geassocieerd worden met Van Gogh en zijn werk. Het Van Gogh Huis in Zundert, waar de kunstenaar werd geboren, is een belangrijke toeristische attractie in Nederland. Ook zijn er verschillende wandel- en fietsroutes die langs plekken gaan die geïnspireerd waren op zijn werk.

De erfenis van Vincent van Gogh in de kunstwereld

Vincent van Gogh heeft een blijvende erfenis achtergelaten in de kunstwereld. Zijn werk heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne kunst en heeft kunstenaars zoals Willem de Kooning, Francis Bacon en David Hockney beïnvloed.

Zijn unieke stijl en benadering van de kunst blijven ook vandaag de dag nog steeds relevant en inspirerend voor kunstenaars over de hele wereld. Zijn werk heeft een blijvende impact gehad op de kunstgeschiedenis en zal nog vele generaties lang bewonderd worden.

FAQ

Wat zijn enkele beroemde schilderijen van Vincent van Gogh?

Enkele beroemde schilderijen van Vincent van Gogh zijn “De Sterrennacht”, “Zonnebloemen” en “De Slaapkamer”. Deze werken staan bekend om hun unieke stijl en emotionele expressie.

Waar kan ik schilderijen van Vincent van Gogh zien?

Schilderijen van Vincent van Gogh worden tentoongesteld in verschillende musea over de hele wereld, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Musée d’Orsay in Parijs en het Museum of Modern Art in New York.

Wat is de invloed van Vincent van Gogh op de moderne kunst?

Vincent van Gogh wordt beschouwd als een belangrijke invloed op de moderne kunst. Zijn unieke stijl en gebruik van kleur en penseelstreken hebben latere kunstenaars geïnspireerd en zijn werk is opgenomen in verschillende kunststromingen van de 20e eeuw.

Hoe is Vincent van Gogh overleden?

Vincent van Gogh overleed op 29 juli 1890 aan de gevolgen van zelfverminking. Hij sneed zichzelf in de borst en stierf twee dagen later aan zijn verwondingen.

Hoeveel schilderijen heeft Vincent van Gogh gemaakt?

Vincent van Gogh heeft naar schatting tussen de 800 en 900 schilderijen gemaakt tijdens zijn leven. Veel van deze werken zijn nu wereldberoemd.