Allard Pierson Museum: de rijke geschiedenis van Nederland in Amsterdam

Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum is een van de meest fascinerende musea in Amsterdam. Het biedt een onvergetelijke ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis van Nederland. Het archeologisch museum biedt een bijzondere collectie en tentoonstellingen die je mee terugnemen in de tijd. Van kunst en archeologie tot geschiedenis en cultuur, er is voor elk wat wils.

Of het nu je eerste bezoek aan het Allard Pierson Museum is of dat je al eerder bent geweest, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Het museum heeft een indrukwekkende collectie die je meeneemt naar verschillende tijdsperiodes en culturen. De permanente collectie en de wisselende tentoonstellingen zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te zien is.

Belangrijkste Punten

  • Ontdek de rijke geschiedenis van Nederland in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.
  • Bewonder de bijzondere collectie en tentoonstellingen in het archeologisch museum.
  • Verdiep je in de geschiedenis van het museum zelf en de rol die het speelt in het behouden van de geschiedenis van Nederland.
  • Leer meer over archeologie en kunstgeschiedenis in het museum.
  • Plan je bezoek en geniet van een dag vol cultuur en inspiratie.

Bezoek het Allard Pierson Museum

Als je geïnteresseerd bent in kunst en geschiedenis, is een bezoek aan het Allard Pierson Museum een must. Het museum heeft een uitgebreide collectie van kunstwerken en archeologische vondsten waar je versteld van zult staan.

De collecties van het museum zijn zeer divers en bieden een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nederland of gewoon een liefhebber van kunst en archeologie bent, het Allard Pierson Museum heeft voor iedereen iets te bieden.

Collecties van het museum

Het Allard Pierson Museum heeft een uitgebreide collectie met kunstwerken en archeologische vondsten van over de hele wereld. Hieronder vind je een paar voorbeelden van de collecties die je kunt verwachten:

Collectie Beschrijving
Oudheid Archeologische vondsten uit het oude Egypte, Griekenland en Rome.
Midden-Oosten Kunstwerken en archeologische vondsten uit het oude Nabije Oosten.
Europa Een verzameling kunstwerken uit verschillende Europese landen.

Naast deze collecties heeft het museum ook een uitgebreide bibliotheek met duizenden boeken en tijdschriften over kunst en geschiedenis.

Tentoonstellingen in het museum

Het Allard Pierson Museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen die een bezoek aan het museum nog specialer maken. De tentoonstellingen variëren van oude Egyptische mummies tot middeleeuwse kunstwerken en moderne sculpturen.

De tentoonstellingen zijn zeer divers en bieden een unieke kijk op verschillende periodes en culturen. Bekijk de website van het museum om te zien welke tentoonstellingen momenteel te zien zijn.

Praktische informatie

Het Allard Pierson Museum is gelegen in het hart van Amsterdam en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

De toegangsprijs voor volwassenen is €15,-. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Het is mogelijk om een audiotour te huren voor €3,- om meer te weten te komen over de collecties en tentoonstellingen.

Plan nu je bezoek aan het Allard Pierson Museum en ontdek de rijke collecties en tentoonstellingen in dit fascinerende archeologisch museum!

De geschiedenis van het Allard Pierson Museum

Wil je meer weten over het ontstaan van het Allard Pierson Museum en welke rol het speelt in het behouden en tentoonstellen van de geschiedenis van Nederland? Hieronder vind je een kort overzicht.

Jaartal Gebeurtenis
1934 Het Allard Pierson Museum wordt opgericht als archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. De eerste collectie bestaat uit de collectie van de oudheidkundige J.H. Holwerda.
1976 Het museum verhuist naar het huidige pand aan de Oude Turfmarkt.
1994 De collectie wordt uitgebreid met de verzameling van het voormalige Historisch Museum Amsterdam (nu Amsterdam Museum).
2010 Het museum wordt heropend na een grootschalige renovatie.

Het Allard Pierson Museum heeft sinds de oprichting een belangrijke rol gespeeld in het tentoonstellen en behouden van de geschiedenis van Nederland. Door de jaren heen heeft het museum zich echter ook ontwikkeld tot een internationaal gerenommeerd museum op het gebied van kunst en archeologie.

Geschiedenis van Nederland

“Het Allard Pierson Museum heeft een lange geschiedenis als archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend museum op het gebied van kunst en geschiedenis.”

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Allard Pierson Museum en hoe het museum zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld? Bezoek dan het museum en ontdek de rijke collecties en tentoonstellingen zelf!

Archeologie in het Allard Pierson Museum

Als archeologisch museum heeft het Allard Pierson Museum een schat aan opgravingen en vondsten uit de hele wereld. De collecties omvatten artefacten uit verschillende tijdperken, variërend van de Prehistorie tot de Middeleeuwen.

De collecties

Het Allard Pierson Museum heeft een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit verschillende delen van de wereld, zoals Egypte, Griekenland, Rome, het Nabije Oosten en Nederland. De collecties omvatten aardewerk, textiel, glaswerk, metaalwerk, sieraden en nog veel meer.

Opgravingen en onderzoek

Naast het verzamelen en tentoonstellen van artefacten, houdt het Allard Pierson Museum zich ook bezig met opgravingen en wetenschappelijk onderzoek. Het museum heeft een eigen archeologisch team dat opgravingen uitvoert in verschillende delen van de wereld. Het onderzoek richt zich vooral op de geschiedenis van Nederland en de oude beschavingen van de wereld.

Gebied Artefacten Periode
Egypte 4000 v. Chr. tot 4e eeuw na Chr.
Griekenland 1500 v. Chr. tot 4e eeuw na Chr.
Rome Romeinse munten 8e eeuw v. Chr. tot 5e eeuw na Chr.
Het Nabije Oosten 4000 v. Chr. tot 5e eeuw na Chr.
Nederland Prehistorie tot Middeleeuwen

Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen bij het Allard Pierson Museum en meer leren over opgravingen en wetenschappelijk onderzoek tijdens speciale rondleidingen en lezingen.

Archeologie voor kinderen

Het Allard Pierson Museum biedt ook educatieve programma’s voor kinderen om hen meer te leren over archeologie en geschiedenis. Kinderen kunnen deelnemen aan speciale rondleidingen en workshops om zelf archeologische vondsten te onderzoeken en te leren hoe ze worden geconserveerd.

Ontdek de fascinerende wereld van archeologie in het Allard Pierson Museum en zie zelf hoe deze vondsten tot leven komen. Plan vandaag nog je bezoek aan dit unieke museum in Amsterdam.

Kunstgeschiedenis in het Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum heeft niet alleen een indrukwekkende verzameling archeologische vondsten, maar richt zich ook op kunstgeschiedenis. In het museum zijn kunstwerken uit verschillende culturen en tijdperken te bewonderen.

Van Egyptische beelden en Griekse vazen tot middeleeuwse manuscripten en moderne schilderijen, het Allard Pierson Museum biedt een breed scala aan kunstwerken. Een van de hoogtepunten van de collectie is de afdeling Nederlandse schilderkunst, waar meesterwerken van Nederlandse kunstenaars uit de Gouden Eeuw te vinden zijn.

Kunst uit de Oudheid

Naast de Nederlandse schilderkunst heeft het museum ook een uitgebreide collectie kunstwerken uit de oudheid. Denk hierbij aan beelden uit Egypte en Griekenland, maar ook aan Romeinse mozaïeken en Etruskische grafkisten.

Kunstwerk Land Tijdperk
Godin Isis Egypte Oudheid
Krater met Dionysus processie Griekenland Oudheid
Portretten van keizers Romeinse Rijk Oudheid

Middeleeuwse kunst

Een andere interessante afdeling van het museum is gewijd aan middeleeuwse kunst. Hier zijn onder andere prachtige manuscripten te zien, evenals beeldhouwkunst en schilderijen uit de Middeleeuwen.

  • Getijdenboek van Geert Grote
  • Houten beeld van de heilige Catharina
  • Triptiek van Jan van Scorel

Of je nu een liefhebber bent van moderne kunst of juist geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de schilderkunst, het Allard Pierson Museum biedt voor iedereen iets interessants.

Tentoonstellingen in het Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen van kunst en archeologische vondsten. Verrijk je kennis over de geschiedenis van Nederland en bewonder de indrukwekkende collecties die het museum te bieden heeft.

Op dit moment is de tentoonstelling “Goden van Egypte” te zien. Deze tentoonstelling neemt je mee op een reis door het oude Egypte en laat je kennis maken met de verschillende goden die het land vereerde. Bewonder de mooie beelden en leer meer over de rol van religie in het oude Egypte.

Naast “Goden van Egypte” zijn er nog vele andere tentoonstellingen te bewonderen in het Allard Pierson Museum. Hieronder vind je een overzicht van de komende tentoonstellingen:

Tentoonstelling Datum
De Gouden Eeuw 1 augustus – 30 september
De Romeinse tijd in Nederland 1 oktober – 31 december
De Kunst van het Oude Griekenland 1 januari – 31 maart

Plan je bezoek aan het Allard Pierson Museum en ontdek de nieuwste tentoonstellingen. Vergeet niet om vooraf online tickets te kopen en zo wachtrijen te vermijden. Heb je nog vragen over de tentoonstellingen? Neem dan contact op met het museum via de website of telefonisch.

Plan je bezoek aan het Allard Pierson Museum

Ben je klaar om het Allard Pierson Museum te bezoeken? Hier zijn enkele praktische details die je moet weten voordat je gaat.

Openingstijden

Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag en zondag is het museum geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Maandag gesloten.

Ticketinformatie

De reguliere toegangsprijs voor het Allard Pierson Museum is €12. Voor studenten en CJP-houders is de toegangsprijs slechts €6. Kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen. Houd er rekening mee dat je momenteel alleen online tickets kunt kopen vanwege de beperkte capaciteit van het museum.

Locatie

Het Allard Pierson Museum bevindt zich op de Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Het museum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, de dichtstbijzijnde tramhalte is Spui (lijn 1, 2 en 5).

Parkeren

Als je met de auto komt, kun je parkeren in de parkeergarage Kalverstraat of parkeergarage Waterlooplein. Beide garages liggen op loopafstand van het museum.

Dus waar wacht je nog op? Plan je bezoek aan het Allard Pierson Museum en ontdek de fascinerende wereld van kunst en geschiedenis. Veel plezier!

FAQ

Wat is het Allard Pierson Museum?

Het Allard Pierson Museum is een museum in Amsterdam dat een fascinerende wereld van kunst en geschiedenis biedt. Het is een archeologisch museum waar je de rijke collecties en tentoonstellingen kunt ontdekken en meer kunt leren over de geschiedenis van Nederland.

Wat kan ik verwachten tijdens een bezoek aan het Allard Pierson Museum?

Tijdens een bezoek aan het Allard Pierson Museum kun je kennismaken met diverse collecties van kunst en archeologische vondsten. Je kunt er ook verschillende tentoonstellingen ontdekken die je zullen inspireren en meer laten zien over de geschiedenis van Nederland.

Wat is de geschiedenis van het Allard Pierson Museum?

Het Allard Pierson Museum heeft zijn eigen geschiedenis. Het is interessant om te ontdekken hoe dit museum tot stand is gekomen en welke rol het speelt in het behouden en tentoonstellen van de geschiedenis van Nederland.

Wat is de focus van het Allard Pierson Museum?

Het Allard Pierson Museum staat vooral bekend om zijn archeologische collecties en expertise. Je kunt er de fascinerende wereld van archeologie ontdekken en meer te weten komen over de opgravingen en vondsten die het museum tentoonstelt.

Heeft het Allard Pierson Museum ook aandacht voor kunstgeschiedenis?

Ja, naast archeologie richt het Allard Pierson Museum zich ook op kunstgeschiedenis. Je kunt er verschillende stijlperiodes en kunstwerken uit verschillende culturen en tijdperken ontdekken. Laat je inspireren door de diversiteit aan kunst in het museum.

Welke tentoonstellingen kan ik verwachten in het Allard Pierson Museum?

Het Allard Pierson Museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen. Je kunt ontdekken welke tentoonstellingen op dit moment te zien zijn en je bezoek plannen om de nieuwste kunst en archeologische vondsten te bewonderen.

Hoe kan ik mijn bezoek aan het Allard Pierson Museum plannen?

Om je bezoek aan het Allard Pierson Museum optimaal te maken, kun je de openingstijden, ticketinformatie en praktische details ontdekken. Bereid je voor op een dag vol cultuur en inspiratie in dit unieke museum in Amsterdam!